Επιστημονικό Συνέδριο με Θέμα: «Παραδοσιακή τεχνική και τεχνίτες λάξευσης και κατεργασίας της πέτρας»

Επιστημονικό Συνέδριο με Θέμα: «Παραδοσιακή τεχνική και τεχνίτες λάξευσης και κατεργασίας της πέτρας», διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου (ΠΕΔ Ηπείρου) στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου με τίτλο “Stone and Tradition” του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας «ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ 2007-2013». Το συνέδριο διεξήχθη στις 31 Μαρτίου 2014, ημέρα Δευτέρα και ώρα 17.30, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αραβαντινού 6-8, Ιωάννινα.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με στόχο την διάσωση και προβολή της τεχνικής των μαστόρων της πέτρας, την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας και των διασυνοριακών ανταλλαγών, καθώς και την αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής. Σκοπός υπήρξε, επίσης, η ανταλλαγή τεχνικών μεθόδων για τη βελτίωση και διάδοση μιας παραδοσιακής τέχνης, όπως είναι η κατεργασία και λάξευση της πέτρας, που χάνεται στο πέρασμα του χρόνου.

Φεστιβάλ: Ο πολιτισμός της πέτρας στην Ήπειρο

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου (ΠΕΔ Ηπείρου) διοργάνωσε διήμερο φεστιβάλ με Θέμα: «Ο πολιτισμός της πέτρας στην ‘Ήπειρο», στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου με τίτλο “Stone and Tradition” του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας «ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ 2007-2013». Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Απριλίου 2014, στην «Αίθουσα Λόγου και Τέχνης Δημήτριος Χατζής» στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιέλαβε, μεταξύ άλλων, τραγούδια για την πέτρα από το πολυφωνικό συγκρότημα «Ήνορο», επιλογή τραγουδιών από την παράδοση της πέτρας από το Χορευτικό συγκρότημα του Συνδέσμου Ζαγορισίων Ιωαννίνων, λαϊκά παραδοσιακά και εικαστικά παιχνίδια από την ομάδα θεατρικού παιχνιδιού του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης «ΡΟΔΑ» του Δήμου Ιωαννιτών, στρογγυλά τραπέζια συζήτησης με θέμα «Από την τέχνη του λιθοξόου στη σύγχρονη δημιουργία» και «Η κληρονομιά της πέτρας ως μοχλός τουριστικής ανάπτυξης και απασχόλησης», κατασκευή ξερολιθικών κατασκευών από τεχνίτες της πέτρας, καθώς και άλλες εκδηλώσεις.

Σκοπός του φεστιβάλ, αλλά και των δράσεων του Έργου γενικότερα, υπήρξε η διάσωση και προβολή της τεχνικής των μαστόρων της πέτρας, η ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας και ανταλλαγών, καθώς και η αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής. Στόχο αποτέλεσε, επίσης, η ανταλλαγή τεχνικών μεθόδων για τη βελτίωση και διάδοση μιας παραδοσιακής τέχνης, όπως είναι η κατεργασία και λάξευση της πέτρας, που χάνεται στο πέρασμα του χρόνου.

Τρίπτυχο ενημερωτικό έντυπο παρουσίασης του Έργου και της Πράξης.

Εκπαιδευτικό Εργαστήρι

Εκπαιδευτικό εργαστήρι με θέμα : «Παραδοσιακή Τέχνη και Αρχιτεκτονική» και «Ενίσχυση Ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» διεξήχθη στις 29 και 30 Ιουνίου 2015, στο κτήριο του Παλιού Τελωνείου δίπλα στο Γεφύρι της Πλάκας.

Ως εκπαιδευτές του εργαστηρίου συμμετείχαν οι κ.κ Αράπογλου Μιχάλης, Αρχιτέκτονας, D.P.L.G. Δρ. Ανθρωπογεωγραφίας, Παπαγεωργίου Άγγελος, Αν. Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δημήτρης Φίλης, Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας

Ημερίδα με θέμα: «Πρακτικές τουριστικής προώθησης περιοχών με παραδοσιακά στοιχεία»

Ημερίδα με θέμα: «Πρακτικές τουριστικής προώθησης περιοχών με παραδοσιακά στοιχεία» διοργανώθηκε την Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2014 στην αίθουσα συνεδριάσεων του συγκροτήματος «Φρόντζου Πολιτεία».

Στην Ημερίδα συμμετείχαν καταξιωμένοι εισηγητές, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι κ.κ. Μιχάλης Αράπογλου, Αρχιτέκτονας, Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπογεωγραφίας, Μιχάλης Πασιάκος, Πρόεδρος Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας,  και Νικόλαος Σουρέλης, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων.