Θεματικό Φεστιβάλ με θέμα: «Ο πολιτισμός της πέτρας στην Ήπειρο»

Στις 4 και 5 Απριλίου 2014 και στο πλαίσιο του Έργου “Stone and Trandition” του Διασυνοριακού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία 2007 – 2013, διοργανώθηκε από την ΠΕΔ Ηπείρου διήμερο Θεματικό Φεστιβάλ με θέμα «Ο πολιτισμός της πέτρας στην Ήπειρο». Το Φεστιβάλ έλαβε χώρα στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΑΤΖΗΣ» του Πανεπιστημίου και συμμετείχαν όλοι οι φορείς που σχετίζονται με την αυτοδιοίκηση, την αρχιτεκτονική, την τέχνη, τις υπηρεσίες ελέγχου και συντονισμού της αρχιτεκτονικής, την εκπαίδευση κ.λπ. Του Φεστιβάλ προηγήθηκε συνέντευξη τύπου από τον εκπρόσωπο της ΠΕΔΗ κ. Παπαδιώτη στα γραφεία της ΠΕΔΗ, ενώ καθ’ όλη τη διάρκειά του, τεχνίτες της πέτρας κατασκεύασαν ξερολιθικές κατασκευές, η παρουσίαση των οποίων έγινε από τον κ. Γιώργο Σμύρη.

 1η μέρα (Παρασκευή 4 Απριλίου 2014)

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα και χαιρετισμό των παραβρισκόμενων από την κα. Ιωάννου Αθηνά, εκπρόσωπο της ΠΕΔΗ, ενώ ακολούθησε σύντομη παρουσίαση του προγράμματος Stone and Tradition. Στη συνέχεια, ο κ. Θανάσης Ζυγούρης, Αρχιτέκτονας, έκανε μια μικρή ομιλία με τίτλο «Η πέτρινη αρχιτεκτονική κληρονομιά στην Ήπειρο», ενώ αργότερα ο κ. Άγγελος Κωσταράς παρουσίασε και πρόβαλε τη ταινία ντοκιμαντέρ «Ήπειρος μέσα από το έργο του Θεόδωρου Παπαγιάννη», η οποία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Μετά το μικρό διάλλειμα με καφέ, αναψυκτικά και ελαφρά εδέσματα που ακολούθησε, το Πολυφωνικό Συγκρότημα «ΗΝΟΡΟ» παρουσίασε ένα δείγμα μιας αξιόλογης συλλογής τραγουδιών από την ελληνική παράδοση, ενώ η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ έκλεισε με ημίωρο πρόγραμμα του Χορευτικού Συγκροτήματος του Συνδέσμου Ζαγορισίων Ιωαννίνων, οι οποίοι παρουσίασαν χορευτικά τραγούδια από την περιοχή.

2η μέρα (Παρασκευή 4 Απριλίου 2014)

Η δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ ξεκίνησε με μια αξιόλογη προσπάθεια της ομάδας θεατρικού παιχνιδιού του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης «ΡΟΔΑ» του Δήμου Ιωαννιτών και τα παιδιά να παρουσιάζουν με θεατρικό τρόπο μικρά παραδοσιακά παραμύθια. Ακολούθησε διάλλειμα με καφέ, αναψυκτικά και ελαφρά εδέσματα, ενώ αργότερα πήρε σειρά το στρογγυλό τραπέζι με δύο θεματικές εισηγήσεις και συγκεκριμένα: «Από την Τέχνη του λιθοξόου στη σύγχρονη δημιουργία» και «Η κληρονομιά της πέτρας ως μοχλός τουριστικής ανάπτυξης και απασχόλησης», όπου παραβρέθηκαν οι κκ. Σμύρης, Παγκρατίου, Παπαγιάννης, Μεράντζας, Τζιόβας, Παπαηλίας. Το ενδιαφέρον του κοινού, το οποίο συμμετείχε ενεργά στην συζήτηση με ερωτήσεις, παρεμβάσεις και τοποθετήσεις, υπήρξε σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης εμφανές. Με τη λήξη της συζήτησης έκλεισαν και οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Γράψτε το μήνυμα


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση